ΘΕΜΑ: Aνακύκλωση/Αποκομιδή σκυβάλων

Αγαπητές/οί,

Το θέμα σκουπίδια, δυστυχώς, ταλανίζει το Κοινοτικό μας Συμβούλιο, την Κοινότητά μας και τον τόπο μας γενικότερα.

Αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε ακόμα μια φορά, γιατί κάποιοι εξακολουθούν να συμπεριφέρονται ανεύθυνα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλά προβλήματα.

Ακολουθεί σχετική  ανακοίνωση.

Προς: Κατοίκους Κοινοτήτας Περιστερώνας

Αγαπητοί κάτοικοι Περιστερώνας,

Θέλουμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με την αποκομιδή σκυβάλων από την κοινότητα μας.

Στους μεγάλους πράσινους καλάθους που έχουμε θα πρέπει να βάζουμε μόνο οικιακά απόβλητα.

Απαγορεύεται αυστηρά να βάζουμε μέσα χάρτινα κιβώτια(κάσιες) ή κλαδέματα ή άλλα πράσινα που βγάζουμε από τους κήπους μας. Επίσης, ούτε οτιδήποτε άλλα αντικείμενα εκτός από οικιακά απόβλητα.

Για όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά, σας έχουμε ενημερώσει, ότι υπάρχει το Πράσινο Σημείο στην Περιστερώνα, στο οποίο μπορούμε να μεταφέρουμε δωρεάν όλα τα ογκώδη υλικά και να τα βάζουμε στους διάφορους κάδους που υπάρχουν εκεί.

Πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι η κοινότητα μας έχει δεχθεί παρατήρηση από το ΧΥΤΥ Κόσιης, ότι μεταφέρουμε υλικά τα οποία δεν έχουν σχέση με οικιακά απόβλητα και μας έχουν προειδοποιήσει ότι θα μας επιβληθούν κυρώσεις.

Πέραν τούτου έχουμε ενημερωθεί από την εταιρεία συγκομιδής σκυβάλλων ότι δεν θα αδειάζονται κάδοι που περιέχουν μη οικιακά απόβλητα.

Είμαστε βέβαιοι για την συνεργασία σας για να μπορέσουμε και εμείς με τη σειρά μας να σας εξυπηρετούμε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Εκ του Κοινοτικού Συμβουλίου


Όπως καταλαβαίνετε  υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το περιεχόμενο των πράσινων καλάθων.

Αν επιβληθούν κυρώσεις το κόστος θα μετακυλήσει στη φορολογία που επιβάλλεται σε όλους μας και η οποία, έτσι κι αλλιώς, θα είναι αυξημένη.

Πρόβλημα όμως εντοπίζεται και στη διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών.

Απαράδεχτη – τραγική είναι η κατάσταση στο χώρο δίπλα από το ΣΚΕ. Οι κάδοι έχουν τοποθετηθεί εκεί για να εξυπηρετήσουν έκτακτες ανάγκες, για μικρές ποσότητες υλικών και υλικά. Λίαν συντόμως οι κάδοι δίπλα από το ΣΚΕ θα μετακινήθουν και πλέον όλα τα ανακυκλώσιμα θα μεταφέρονται στο χώρο του πράσινου σημείου.

Κάποιοι όμως μεταφέρουν, όχι μόνο τα ανακυκλώσιμα, αλλά όλα τα σκουπίδια τους. Άλλοι δεν μπαίνουν καν στον κόπο να τα τοποθετήσουν μέσα στους κάδους, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός σκουπιδότοπου στη μέση του χωριού.

Μια εικόνα ντροπής για μας και τον πολιτισμό μας η οποία δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Η εταιρεία συγκομιδής διαμαρτύρεται επειδή, δυστυχώς, μέσα στα σακούλια/Κάδους  υπάρχουν μη ανακυκλώσιμα υλικά.

Ακολουθούν πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία του Πράσινου Σημείου στην Περιστερώνα  και αναμένουμε ότι θα χρησιμοποιείται από όλους. Παρακαλούμε τους ευαισθητοποιημένους συγχωριανούς μας να μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε όλους όσους δεν συμπεριφέρονται σωστά. Επαναλαμβάνουμε ότι το Πράσινο Σημείο στην Περιστερώνα (βρίσκεται στο δρόμο Περιστερώνας Ορούντας) λειτουργεί καθημερινά και Κυριακή και εκεί μπορείτε να μεταφέρετε απόβλητα οικιακής χρήσης και προέλευσης.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΗΜΕΙΟ

Υπενθυμίζουμε ότι στα Πράσινα Σημεία οι πολίτες μπορούν να εναποθέτουν ΔΩΡΕΑΝ  απόβλητα εφόσον αυτά είναι ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ και σε χωριστά ρεύματα.

Σε καμία περίπτωση στα Πράσινα Σημεία δεν μπορεί να γίνει εναπόθεση αποβλήτων από εμπορικές δραστηριότητες, γεωργικές δραστηριότητες, εργολήπτες, βιομηχανίες ή άλλους επαγγελματικούς φορείς.
Τα αποδεκτά ρεύματα αποβλήτων είναι:

  •  Ογκώδη απόβλητα (έπιπλα, στρώματα, χαλιά),
  •  Απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ΑΗΕΕ)
  •  Κλαδέματα (πράσινα,  λεπτά κλαδιά),
  • Πλαστικά δοχεία – συσκευασίες, Πλαστικό, Χαρτί / χαρτόνια (εφημερίδες, χαρτί γραφείου)
  • Γυαλί, Αλουμίνιο, Μεταλλικά αντικείμενα (scrap, καλοριφέρ κλπ)
  •  Ξύλο, Υφάσματα, Παιχνίδια, Ακτινογραφίες, Θερμόμετρα, Φάρμακα, Λαμπτήρες,
  • Υλικά καθαρισμού, Χρώματα (μπογιές), μελάνια, κόλλες, ρητίνες, Βρώσιμα Έλαια και Λίπη, Μπαταρίες οχημάτων, Βιομ.-Οικιακής χρήσης, Φορητές Μπαταρίες,
  • Μηχανέλαια,
  • ’Αχρηστα για ταφή

Επιπρόσθετα των πιο πάνω ρευμάτων αποβλήτων, στα Πράσινα Σημεία, μπορούν να εναποθέτουν Αδρανή/Μπάζα, Do It Yourself (πλακάκια, είδη υγιεινής κ.α) και Απόβλητα Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ σε περιορισμένες ποσότητες.

Κάθε νοικοκυριό μπορεί να μεταφέρει μέχρι 50kg ανά επίσκεψη με μέγιστη ποσότητα τον 1 τόνο σε περίοδο 6 μηνών.
Αυτά τα υλικά δεν μπορείτε να τα τοποθετείτε ούτε στους πράσινους καλάθους, ούτε στους καλάθους για ανακυκλώσιμα ούτε οπουδήποτε αλλού. Μεταφέρετε τα στον ειδικό χώρο στην Περιστερώνα, χωρίς χρέωση.

Όποιος  συλληφθεί να παρανομεί θα υποστεί τις συνέπειες.

 ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΗΜΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΑ-ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΥΡΙΑΚΗ
ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΝΑ Χειμερινό:
Οκτώβριος- Μάρτιος
09:00 π.μ. – 18:00 μ.μ.

Θερινό:
Απρίλιος-Σεπτέμβριος
09:00 π.μ. – 20.00 μ.μ.

09:00 π.μ. – 14: μ.μ.