Μνημείο Ηρώων

Πεσόντες

Ημερομηνιά γέννησης : 22.2.1942

Τόπος γέννησης : Περιστερώνα

Τόπος διαμονής  : Ακρόπολη

Όνομα πατέρα : Γεώργιος

‘Oνομα μητέρας :  Παναγιώτα

Ο Πηλαβάς ήταν έγγαμος και πατέρας δύο τέκνων.Στις 20 Ιουλίου 1974 κατατάγηκε έφεδρος στο 306 Τ.Π. το οποίο είχε έδρα το Νέο Χωρίο Κυθρέας .Το βράδυ της ίδιας μέρας το 306 Τ.Π. μεταφέρθηκε στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας όπου διεξήγαγε μάχες με τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής .Στις 22.7.1974 και μετά από μεγάλη και συντονισμένη επίθεση από τα τουρκικά στρατεύματα  εισβολής τα οποία στηρίζονταν από την πολεμική τους αεροπορία και μεγάλο αριθμό αρμάτων μάχης, διατάχθηκε οπισθοχώρηση.Ο Πηλαβάς κατέληξε σε μια ημιτελή πολυκατοικία στην Κερύνεια μαζί με αριθμό άλλων στρατιωτών.Στις 24.7.1974 συνελήφθησαν από τα τουρκικά στρατεύματα και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη τους .Τα λείψανα του εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο το 2007 στην Κερύνεια και τάφηκαν στην Παλλουριώτισσα.

Ημερομηνία γέννησης : 28.1.1946

Τόπος γέννησης : Λειβάδια Λάρνακας

Τόπος διαμονής  : Περιστερώνα

Όνομα πατέρα : Παντελής

Όνομα μητέρας: Καλλιόπη

Ο Πάλμας  ήταν παντρεμένος με την Ανδριανή και  πατέρας  τριών τέκνων . Πριν από την Τούρκικη είσβολη διέμενε μαζί με την οικογένεια του στην Περιστερώνα.Κατατάγηκε έφεδρος στις 20.7.1974 στο 391 Τ.Π. στην Λάρνακα. Στη συνέχεια το 391 Τ.Π. μετακινήθηκε στην περιοχή Αγίου Παύλου Λευκωσίας και τέθηκε υπό Διοίκηση του 336 Τ.Π.Στις  16.8.1974, μετά από σκληρές μάχες  με τα τουρκικά στρατεύματα  της εισβολής , η περιοχή στην οποία  αμύνετο ο Πάλμας καταλήφθηκε, μαζί και το φυλάκιο  «Παλλούκια» το οποίο επανδρώνετο από ομάδα εφέδρων, μεταξύ τους και ο Πάλμας.Τα λείψανα του ταυτοποιήθηκαν το 2000 αφού έγινε εκταφή από το κοιμητήριο Λακατάμιας και επανατάφηκαν στην  Περιστερώνα.

Ημερομηνία γέννησης : 1.7.1946

Τόπος γέννησης : Κάτω Μονή

Τόπος διαμονής  : Περιστερώνα

Όνομα πατέρα :  Ανδρέας

‘Oνομα μητέρας: Μαρία

Ο Ανδρέου ήταν παντρεμένος με την Μαρία και πατέρας ενός τέκνου . Διέμενε με την οικογένεια του στην Περιστερώνα.Κατατάγηκε έφεδρος στις 20.7.1974 στο 306 Τ.Π. στο Νέο Χωριό Κυθρέας.Το βράδυ της ίδιας ημέρας  το 306 Τ.Π. μεταφέρθηκε  στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας , όπου διεξήγαγε μάχες με τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής.Στις 22.7.1974 και μετά, μεγάλη επίθεση από τα τούρκικα στρατεύματα εισβολής τα οποία στηρίζονταν από την πολεμική τους αεροπορία και μεγάλο αριθμό αρμάτων μάχης ,διατάχθηκε οπισθοχώριση . Ο Ανδρέου μαζι με αριθμό άλλων στρατιωτών κατέληξε σε οικία μεταξύ Αγίου Γεωργίου και Κερύνειας, όπου χάθηκαν τα ίχνη του . Σημείωνεται ότι η περιοχή βρισκόταν πλέον από τον έλεγχο των τουρκικών στρατευμάτων . Τα λέιψανα του εντοπίστηκαν το 2007 σε ομαδικό τάφο στην Κερύνεια και επανατάφηκαν στην Περιστερώνα .

Ημερομηνία γέννησης : Φεβρουάριος -1944

Τόπος γέννησης : Αργάκι

Τόπος διαμονής  : Κατωκοπιά

Όνομα πατέρα : Χαράλαμπος

‘Oνομα μητέρας: Μαρία

Όνομα συζύγου: Χρυστάλλα

Ο Δώρος Χαραλάμπους είχε γεννηθεί στο Αργάκι της Μόρφου, και πριν την τουρκική εισβολή διέμενε με την οικογένεια του στην Κατωκοπιά όντας πατέρας δύο μικρών παιδιών της Μαρίας και του Ανδρέα. Εξασκούσε το επάγγελμα του μηχανικού γεωργικών μηχανημάτων. Διακρίνετο για τον πολύ καλό χαρακτήρα του και την εργατικότητα του. Ήταν φιλήσυχος χαρακτήρας και αγαπητός στο χωριό και στους φίλους του.

Καταταγμένος τότε ως έφεδρος στο 321 Τάγμα Επιστράτευσης, πολέμησε υπεραμυνόμενος της πατρίδος με το 256 Τ.Π. και έπεσε στις 20 Ιουλίου 1974 σε μάχη κοντά στα Καζιβερά. Τάφηκε στο κοιμητήριο της Μόρφου στις 21 Ιουλίου. Τα οστά του αναγνωρίστηκαν με τη μέθοδο του DNA το 2019 και στη συνέχεια επανατάφηκαν στον Τύμβο Μακεδονίτισσας στις 17/11/2019.

Αγνοούμενοι

Ημερομηνιά γέννησης : 5.10.1956

Τόπος γεννησης : Περιστερώνα

Τόπος διαμονής  : Περιστερώνα

Όνομα πατέρα : Ανδρέας

‘Oνομα μητέρας: Πηνελόπη

Ο Κυριάκου είναι άγαμος και πριν από την τουρκική εισβολή του 1974 διέμενε μαζί με τους γονείς του στην Περιστερώνα.Στις 20 Ιουλίου 1974 υπηρετούσε τη στρατιωτική θητεία του στην 190 Μ.Α/Τ.Π. η έδρα της οποίας βρισκόταν στον Καραβά.Χαράματα της πιο πάνω ημερομηνίας και με την εκδήλωση της τουρκικής εισβολής, ο Κυριάκου μαζί με τους υπόλοιπους άνδρες της  Β’ Πυροβολαρχίας έλαβαν οδηγίες και κινήθηκαν προς την Κερύνεια.Κοντά στην περιοχή  «6 μίλι» η Πυροβολαρχία βλήθηκε από την τουρκική πολεμική αεροπορία και άμεσα δόθηκαν οδηγίες  για εγκατάλειψη των οχημάτων και κάλυψη τους.Ο Κυριάκου μαζί με αριθμό άλλων στρατιωτών κινήθηκαν προς την πλευρά της θαλλάσας. Έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη τους.

Ημερομηνιά γέννησης : 1.10.1947

Τόπος γέννησης : Περιστερώνα

Τόπος διαμονής  : Περιστερώνα

Όνομα πατέρα :  Μιχαήλ

‘Oνομα μητέρας:  Ευπραξία

Ο Χατζημάμας είναι άγαμος και πριν απο την τουρκική εισβολή του 1974 διένεμε μαζί με τους γονείς του στην Περιστερώνα.Στις 20 Ιουλίου 1974, ημερομηνία έναρξης της τουρκικής εισβολής κατατάγηκε έφεδρος στο 306 Τ.Π. με έδρα το Νέο Χωριό Κυθρέας.Το βράδυ της ίδιας μέρας το 306 Τ.Π. μεταφέρθηκε στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας όπου και σύναψε μάχες με τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής.Στις 22.7.1974 και μετά από την μεγάλη επίθεση από τους εισβολείς, οι οποίοι υποστηρίζονταν από την πολεμική τους αεροπορία και μεγάλο αριθμό αρμάτων μάχης διατάχθηκε οπισθοχώρηση κατά την οποία χάθηκαν τα ίχνη του Χατζημάμα.

Ημερομηνιά γέννησης : 6.4.1944

Τόπος γέννησης : Περιστερώνα

Τόπος διαμονής  : Περιστερώνα

Όνομα πατέρα : Νικόλας

Όνομα μητέρας:  Όλγα

 Ο Παπατρύφωνος είναι άγαμος και πριν από την τούρκικη εισβολή του 1974 διέμενε με τους γονείς του στη Περιστερώνα.Στις 20 Ιουλίου 1974, ημερομηνία έναρξης της τούρκικης εισβολής , κατατάγηκε έφεδρος στο 366 Τ.Π. η οποία είχε έδρα το Παλιομέτοχο.Το βράδυ της ίδια μέρας το 366 Τ.Π. μεταφέρθηκε στην περιοχή Λαπήθου –Καραβά όπου συνήψαν   την επόμενη μάχη με τους εισβολείς. Στη συνέχεια ο Παπατρύφωνος μεταφέρθηκε στην περιοχή «Κυπαρισσοβουνος».Στις 15.8.1974 και μετά από μεγάλη επίθεση από τους εισβολείς διατάχθηκε οπισθοχώρηση κατά τη διάρκεια της οποίας χάθηκαν τα ίχνη του.

ΒΙΝΤΕΟ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

© Copyright 2023 - Περιστερώνα / Designed & Developed by NETinfo Plc